Suikervrij!?

De meeste mensen weten wel dat suiker, geraffineerde suiker, slecht voor je is. Ik heb besloten een aantal dagen geen geraffineerde suikers te eten. Van maandagavond tot vrijdagavond. Van het idee alleen al word ik een beetje ongelukkig. Terwijl ik geen grootverbruiker ben van suiker. Koffie en thee drink ik zonder suiker, de laatste keer dat ik een snoepje at is meer dan een jaar geleden, de geitenyoghurt met banaan die ik ’s avonds standaard eet, daarvan heb ik de suiker zo geminderd dat het nu inderdaad geitenyoghurt met banaan is, zonder suiker, de hagelslag op mijn brood is extra puur, dus met minder suiker. Maar ja, dat broodje notenpasta met hagelslag smaakt toch niet hetzelfde zonder en die suikerloze koffie en thee smaken lekkerder met een koekje, cake of taart!

Ik ben begonnen, maandagavond, uur of 6. We eten makkelijk, een gebakken ei, een boterham met notenpasta en een paar walnoten. Het smaakt echt minder lekker zonder hagelslag maar het was te verwachten dat mijn smaakpapillen niet direct enthousiast zijn over de smaak van suikervrij.. Om ook de fruitsuikers te laten staan gaat me nu te ver, dus ik geniet vanavond van mijn geitenyoghurt met banaan.

Dinsdagochtend, ontbijt: Een boterham met notenpasta en een paar walnoten.

Koffietijd (waar ik het meest tegenop zie, koffie zonder koekje!). Terwijl het water voor de koffie op staat was ik een appel en snijd hem in schijfjes, zo op een bordje ziet het er best leuk uit.

Het valt erg mee, koffie met niks, daar word ik echt niet blij van maar dit is prima, de koffie is lekker, de appel ook en ik krijg ook nog vezels en vitamientjes binnen.

Voor de lunch voel ik me niet zo lekker, mijn maag voelt leeg en ik voel me wat slap. Ik eet twee boterhammen (lekker vers, net van de bakker gehaald) met kaas en dikke plakken komkommer.

Vroeg op de middag, ik wil suiker! Ik ga wat doen..

Ik haal de kinderen van school en schenk limonade voor ze in (dat had ik ze misschien nooit moeten leren drinken..) Ik wil ook limonade!

In plaats daarvan heb ik rijstmelk voor mezelf gehaald, uiteraard zonder toegevoegde suiker en toch is het zoetig. Schaaltje naturel chips erbij (niet gezond natuurlijk maar he er zit geen suiker in). Vanavond aardappeltjes uit de oven, sperzieboontjes en rode bietjes. Ik deed nog wel eens wat suiker over de bietjes maar nu natuurlijk niet. Is ook niet nodig merk ik, zonder suiker zijn ze ook lekker zoet. Suikervrije mayo bij de aardappeltjes, ook dat went. Vanavond naar krav maga, een Israelische zelfverdedigingssport waar ik wekelijks naar toe ga. Na het sporten lekker geitenyoghurt met banaan. Ik voel me goed, maar na het sporten voel ik me meestal goed.

Als ik vanmorgen wakker word ben ik enigszins verbaast dat het al ochtend is. Voor m’n gevoel heb ik de hele nacht, zonder tussendoor wakker te worden, geslapen. Zo fijn! Kan dat te maken hebben met minder suiker of zou het toeval zijn?

Een suikervrij ontbijt van brood met pindakaas en notenpasta. Koffietijd met koffie en een appel. Ik zou best een koekje lusten maar de appel is ook lekker. Wat ik op dit moment het meeste mis is de hagelslag op mijn brood. De rest van de dag geraffineerde suikervrij.

Ik heb het idee dat ik me ’s avonds veel minder uitgeput voel dan anders. Eenmaal in bed val ik niet gauw in slaap, maar goed, twee afleveringen van een spannende serie zien vlak voor het slapengaan is ook niet bevorderlijk. Vervolgens goed geslapen.

De derde dag. Ik ontbijt met brood met rode paprika en suikervrije mayo. Mijn smaakpapillen zijn hier nog niet aan gewend. Maar dan heb ik toch maar mooi weer suikervrij ontbeten.

Kinderen naar school, boodschappen doen, huishouden, tijd voor koffie met een appel.

Het zou goed zijn als iets van dit hele verhaal een blijvertje zou zijn.. Maar wat dan? Misschien kan ik een paar keer per week een appel nemen in plaats van een koekje bij de koffie? En ’s middags een glas water bij mijn schaaltje chips in plaats van limonade? De hagelslag op brood wil ik in elk geval weer terug!

Tussen de middag brood met notenpasta in de tuin in de zon. ’s Middags een schaaltje chips met een glas water.

Met het avondeten heb ik een beetje gesmokkeld, ik maakte tomaten-wortel-soep en in de bouillonblokjes zat suiker..

’s Avonds natuurlijk geitenyoghurt met banaan. Ik voel me echt wel energieker, wat ik vooral ’s avonds merk, normaal gesproken was ik dan meestal redelijk uitgeput maar nu dus niet.

Vervolgens laat op bed en weer niet zo best geslapen maar ’s ochtends voel ik me toch niet moe.

De laatste dag van de uitdaging. Vanavond mag ik weer gewoon!

Brood met notenpasta en walnoten als ontbijt.

Ik ga met mijn zusje naar een tuincentrum. Even rondkijken en ik vind daar bolletjes voor sneeuwklokjes, zo leuk, die wilde ik al langer maar nu heb ik ze dan eindelijk. Ze hebben hier ook een koffiehoek met taartjes.. Ik neem een cappuccino en heb een appel meegenomen van huis.

Als lunch soep die over is van gisteravond en een gebakken ei, lekker.

’s Middags weer een schaaltje chips met een glas water en ’s avonds om 6 uur eet ik een heerlijke vrijdagavond maaltijd zonder beperkingen want de uitdaging van suikervrij is afgelopen, behaald.

Ik merk het direct de volgende morgen, ik voel me weer enorm moe…

Dan zal je suikervrij nu wel doorzetten zal je misschien denken, maar, afgezien van meer energie, vind ik suikervrij niet fijn. Wel vind ik het opmerkelijk wat het met je energieniveau doet en dat is wel fijn! En dat is maar 1 van de positieve effecten van suikervrij, daarom wil ik wel  proberen mijn suikerconsumptie binnen de perken te houden.